Korte vermelding: de maag (Gaster) is een bag-vormige hol orgaan dat zich onder het middenrif links boven in de buik. In grootte is hij ongeveer 15 tot 20 cm lang en meet ongeveer 8-10 cm in de breedte. Vanaf de top van de slokdarm (de Slokdarm) en bij het einde van de Twaalf-Vinger darm (de twaalfvingerige Darm).
En wat is de rol van de maag? Veel zou kunnen denken dat het al in de maag om de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Helaas, dit is maar ten dele waar – het is voor het moment, het mengen van de gestegen voedsel-en de invoering van de spijsvertering.
Wat gebeurt er nu, als het eten al vermalen door onze tanden, in onze maag?
Het chyme blijft in de regel, voor enkele uren (1-5 uur) in de maag en is beantwoord, waardoor het chemisch verpletterd en vloeibaar gemaakt en vervolgens duw in de dunne darm vervoerd. Het maagsap van de ontleding is opgebouwd uit water, slijm, zoutzuur en Pepsine, een eiwit spaltendem enzym.
De vorming en secretie van maagsap is afhankelijk van 3 factoren:
Nou, en als alles goed is voorbereid, beweegt het chyme door samentrekkingen van de buikspieren door de pylorus sluitspier, genaamd de Verbinding, in de Twaalf-Vinger in de stoelgang.
Frequent maag ziekten zijn:
- Maagklachten (Dyspepsie)
- Hyperchlorhydria (overtollig maagzuur)
- Gastritis
- Maagzweer
- Pylorus stenose
- Hernia diaphragmatica
- goedaardige tumoren
- Kanker
De afzonderlijke ziekten in korte berichten op te volgen.
Indien u nog vragen of toevoegingen aan de activiteiten, dus laat een reactie achter!